Geleceğe Dönüş 2 Filmindeki İcatlar


Bu bölümümüzde Geleceğe Dönüş 2'de yer alan icatları konuşacağız. Filme baktığımızda icatların 1986 yılına göre yorumlanması oldukça başarılı gözüküyor. Düşünülen bazı icatlarında bugün gerçekleştiğini görebiliriz (beyaz perde ve plazma tv) gibi. Yalnız şunu unutmayalım bir filmde geçmişi birebir yansıtabilirsiniz ama gelecek için bu mümkün değil. İlk inceleyeceğimiz alet "Hava Kaykayları" olacak.


"Hava Kaykayı" ile başlayalım. Hava Kaykayları'nın tekerleklerinin olmaması ve yere değmeden havada gitmesi filmdeki en enteresan icatlardan biri olarak göze çarpıyor. Filmde "MATTEL" tarafından üretilen Marty'nin Hill Valley meydanında küçük kız'dan ödünç aldığı kaykay. Bu kaykayın ön tarafında bir delik olduğunu görüyoruz, buraya kontrol için direksiyon gibi bir mekanizma takılabilir.

Bu "Hava Kaykayı" 2015 yılında kullanılan çocuklar için tasarlanan tipik bir kaykay olduğunu söyleyebiliriz. İsminden de anlaşılacağı gibi "Hava Kaykayı" yere temas etmeden sanki havada asılıymış gibi duruyor. Ayakla yapılan kısa bir hamle onu hızlı bir şekilde harekete geçiriyor. Altında 2 adet yuvarlak disk var, mıknatısa benziyor. Bu diskler kaykayın havada kalmasını sağlıyorlar. Yerin katı veya sıvı olması bir şeyi değiştirmiyor. Fakat, su üstünde kaykayın hareketi azalıyor ve sürücü ayakla hareket ettiremiyor. Anlaşılan kaykay, iki birbirinden farklı güç içeren ve aynı parçacık sayesinde birbirine bağlı kalabilen mıknatıs ile çalışıyor. Bu durumda yerin hangi materyalden olduğu önemsiz (toprak, su, taş, ahşap, çim, metal veya plastik). Burada şaşırtıcı olan kaykayın yer ile arasındaki mesafenin hep aynı olması, ne kadar yüklü olursa olsun. Birazcık sallanıyor fakat tekrar yer ile arasındaki mesafeyi hemen koruyor.

Gerçekleşme şansına gelincede asla olmaz demeyin. Bunun için çalışmalar sürüyor hatta 2000 Sidney Olimpiyatları açılış gösterilerinde bunların filmdekine oranla daha büyük diyebileceğimiz hava kaykayları kullanıldı.


2015 yılında arabalar uçar mı? Bu pek mümkün gözükmüyor. Filme baktığımız zaman arabalar sanki bir jet gücüyle kalkıyor fakat bu güç sadece kalkışta kullanılıyor. Uzak gelecekte olmayacak diye bir şey yok fakat az öncede söylediğim gibi günümüz için bunu söylememiz zor gözüküyor.


Sırada filmdeki meşhur fırın var. İncelediğimiz zaman bu buluşun basit bir olaya dayandığını görmekteyiz. Birçok gıda malzemesi büyük çoğunlukta sudan oluşmaktadır. Eğer gıda malzemesindeki tüm suyu yok edersek hacmi oldukça küçülecektir. Filmde gördüğümüz Pizza Hut'ın Peperonni Pizza'sında olduğu gibi. Black Decker Hidrant'ın (fırının markası) işlevi de pizzanın suyunu tekrar oluşturmaktır. Yani alınan hazır yiyeceklerin sıvıları çekilmiş fırının işlevi ise bu sıvıları tekrar oluşturması.

Filmde de gördüğümüz gibi işlevini de şöyle sıralayabiliriz; suyu alınmış ürün tabağın ortasına yerleştirilir, cihaz açılır, haber verme olarak konuşma özelliği seçilir ve hazır öğün fırından alınır.


Giysiler ise filmdeki en ilgimizi çeken icatlardan. Kendiliğinden bağlanan ayakkabılar, göz kamaştıran renkli elbiseler, tuhaf şapkalar ve çift kravatlar onlara uygun her bedene otomatik olarak kendiliğinden ayarlanan ceketler ve kurutucular, cepleri dışarıda gezen gençler, multimedia gözlükler ve dahası.


George'un belindeki sakatlığı için kullandığı araç da ilginç icatlar arasında yer alıyor. Havada durabilen, uçabilen ve ters dönebilen ilginç bir icat. Bu icadın olması birazda mecburiyete dayanıyor. Bilindiği üzere ilk filmde oynayan Grispin Glover ikinci filmde maddi nedenlerle anlaşamadığından dolayı oynamadı. Onun yerine oynayan Jeffrey Weissman olduğu anlaşılmasın diye bu yönteme de gidildiği söyleniyor.


Gelecekte ödeme parmak izin ile gerçekleşiyor. Bunun için sadece parmağınızı bir levhaya bastırıyorsunuz. Bununla birlikte fatura otomatik olarak geliyor. 2015'de Marty Almanac'ı satın alırken gelecekteki Marty adına alıyor para gelecekteki Marty McFly'ın hesabından çekiliyor.


Günlük hayatta onlarsız yapamadığımız cep telefonları filmde yok. Filme baktığımızda cep telefonları yerine telefon görüşmesi yapabilen özel gözlükler var. Bunlarla konuşulan kişiyi görebilirsin bile. Aynısı duvardaki görüntülü telefon için de söyleyebiliriz. Bu aynı zamanda televizyona ayarlı. Bu görüntülü telefon konurken kişiye ait bilgileri'de size sunuyor.

Kısa kısa diğer icatlara'da değinelim;


Meyve Bahçesi: Bir minyatür bahçe, yemek odasının ortasında istenildiğinde tavandan aşağıya sarkıyor. Bahçede birçok meyvelerin mevcut olduğunu görüyoruz.


Dürbün: İnanılmayacak kadar küçük olmalarına rağmen teknik olarak çok gelişmişler. Yakınlaştırma özeliği oldukça gelişmiş diyebiliriz. İkinci filmin başında Doktor, 2015'in Hill Valley'ini gözetlerken bu dürbünü görebiliriz.


Köpek Tasması: Bir "Drone" bu ihtiyacı tam olarak karşılıyor. Drone havada ilerlerken bir yandan da tasma ile bağlı olduğu köpeği gezdiriyor. Marty'nin bu çok ilgisini çekiyor; nitekim tasmanın peşinden giden Marty zaman makinesini yaşlı Biff'e kaptırıyor.