Geleceğe Dönüş Hakkında 16 Keyifli Detay

1. Unkapanı’nda bir Marvin Berry


Herkesin bildiği ama filmi izlerken en çok birbirini dürttüğü gerçeklerden biri de; Marty’nin 1955’te çaldığı “Johnny B. Goode” adlı parçanın, aslında 60’larda Chuck Berry tarafından besteleneceği. O 56’da bunu çalarken Marvin Berry isimli bir tipin, kuzeni Chuck’ı arayıp, “Olm bak tam senlik laan!” demesi. Yakaladınız mı inceyi?

2. Millet akıllıya hasret, biz buz mu dolabına?


Spielberg ve Zemeckis manyak olduklarından olacak, “bu zaman makinesi buzdolabı olsun mu, bence olur” diye uzun müddet düşünmüşler. Sonra bir ulvi şahıs “Abiler etmeyin, çoluk var çocuk var, kendini Pikachu sanan var, donar millet” diye uyarmış da, dönemin en pahalı ve popüler arabası DeLorean’da karar kılmışlar.

3. Jüride kim var biliyor musunuz?


Marty’nin ilk filmde, grubu The Pinheads ile girdiği müzik yarışmasında ona “Gürültü yapıyorsunuz!” diyen adam Huey Lewis’in ta kendisi. Arkasında gitar çalan sarışın Madonna ise Michael J. Fox’un gitar hocası. Öyle işte…

4. “Eric, senden Marty olmaz, kusura bakma”


Orijinal kastta Marty McFly rolünü Eric Stoltz kapmıştı. Hatta beş hafta kadar çekim de yaptılar. Ama sonunda olmadığına karar verip -ki hakikaten olmamış- kendisine pardon dendi.

5. Sadece iki filmlik bir seri olacakken


Geleceğe Dönüş II ve III aslında Paradox adında tek bir devam filmi olarak tasarlanmış. Ama yapım şirketi filmi uzun bulmuş. Zemeckis de “Bana ne lan!” demiş ve filmi ikiye bölmüş.

6. Fox’un parkinson hastası olmasının sebebi bu mu?


Üçüncü filmde ‘Mad Dog’ Tannen, Marty’i asarken Michael J. Fox gerçekten nefessiz kalmış; sahneyi kesmek istemişler, izin vermemiş. Günümüzde aktörün parkinson’dan muzdarip olmasının sebebini buna bağlayanlar var.

7. Her şeyin başı disiplin


Strickland, babadan gelen bir kıllığa sahip. Üçüncü filmin çıkartılan sahnelerinden birinde, yaşlı baba Strickland’in, oğluna -ilk filmdeki hocamız- disiplini öğütledikten sonra öldüğünü görüyoruz.

8. Disney, filmi reddediyor


Filmin senaryosu tam 40 ayrı stüdyodan geri dönüyor. Disney’in bahanesi ise şu; “Bir anne, geçmişe dönen oğlunu kendi arabasına atıp öpmeye çalışıyor. Hadi lan oradan.”

9. Marty ve Doktor’un dostluğu nereye dayanıyor?


Pek bilinmez ama Marty ve Doktor Brown’ın arkadaşlığı, Marty’nin 13 yaşına dayanıyor. Genç, fırlama, piç kurusu Marty; yaramazlık olsun diye Doktor’un çalışma odasına giriyor, deneylerini inceliyor. Doktor onu yakaladığında, tüm kasaba ondan kaçarken onu olduğu gibi kabul eden bu çocuğa kanı kaynıyor ve part-time olarak yanına alıyor.

10. TEMA duymasın!


Marty ve Doc’un ilk zaman yolculuğunu yaptıkları yer Twin Pines Mall (İkiz Çam AVM) iken, Marty geçmişe gidip o arazideki çam ağaçlarından birini ezdiği için, tekrar 80’lere döndüğünde AVM’nin adının Lone Pine Mall (Yalnız Çam AVM) olarak değiştiğini görüyoruz.

11. Yüzük için tırnak kirletmeden evvel


Elijah Wood’un ikinci filmde, Wild Gunman oynayan velet olduğunu fark etmeyen var mı?

12. Babamla birlikte liseyi okusak nasıl olurdu?


Filmin hikâyesi, senarist Bob Gale’in, babasının lise yıllığını bulup “Lan biz bunla beraber lise okusak acaba iyi arkadaş olur muyduk?” demesinden peydah oluyor.

13. Billy Zane ekranla tanışıyor


Serinin ikinci filminde, Biff’in avanelerinden birini oynama fırsatı genç Billy Zane’e sunuldu. Film, daha sonra Titanic başta olmak üzere pek çok filmde karşımıza çıkacak tanınmış aktörün ilk ekran deneyimiydi.

14. İyiler Nike, kötüler Adidas giyiyor


Filmdeki iyi karakterler Nike, kötü karakterler ise Adidas giyiyor.

15. Bonus I: Filmin çekildiği yerlerin yaklaşık 30 yıl sonraki halleri


16. Bonus II: Ve tabii ki Johnny B. Goode